"Färdas på säkrast möjliga sätt"

Krocksäkerhet
Hur en bil klarar en krock ger en bra uppfattning om hur säker bilen är. Därför
används olika metoder för att ta reda på hur krocksäker en bil är, för att sedan informera
konsumenterna. I Sverige kommer konsumentinformationen om krocksäkerhet
främst från två källor – Euro NCAP och Folksam.

Pisksnärt vanligaste skadan
Varje år får cirka 20 000 svenskar pisksnärtskador (whiplash). Den i särklass vanligaste orsaken till pisksnärtskador är att bilar blir påkörda bakifrån. Skadorna kan
också uppstå vid frontalkrockar, singelolyckor och ibland även utanför trafikmiljön.
Det bästa sättet att skydda sig mot allvarliga pisksnärtskador är att välja en bil som
ger effektivt skydd. Krockkudde, huvudstöd och stolens inställning är viktiga för att skydda mot pisksnärtskador.

Tänk på att skydda nacken
• Res upp ryggstödet.
• Ställ in huvudstödet så att hela huvudet får stöd. Huvudstödet ska helst nå upp till din hjässa.
• Sitt nära ryggstödet och huvudstödet.
• Håll ordentligt avstånd till bilen framför.
• Om du hinner se i backspegeln att du kommer att bli påkörd bakifrån,
pressa huvudet mot huvudstödet och vrid inte huvudet.

Säkra lasten
Vid en kollision eller hastig inbromsning slungas alla lösa föremål iväg med våldsam kraft. Människor hålls på plats av bilbälten och lasten ligger säkrast i bakluckan. Placera lasten så lågt som möjligt, antingen i bagageluckan eller bakom galler. Använd lastförskjutningskydd eller fästöglor. Låt aldrig tunga föremål ligga lösa i bilen, använd bältena för att säkra eventuell last i baksätet.

Att frontalkrocka i 90 kilometer i timmen är som att falla tio våningar
Det kan vara lika farligt att köra för fort som att falla utför ett stup eller från ett högt hus. Men vi uppfattar inte hastigheten som farlig när vi åker bil. Vi inser faran med att falla från en höjd, men inte hur farligt det är att krocka i 90 kilometer i timmen.

Hastigheten avgör skadorna
Hastigheten i kollisionsögonblicket är helt avgörande för hur svårt du skadas i en trafikolycka. Hög hastighet bidrar också till att olyckor över huvud taget inträffar.

Högre fart, längre stoppsträcka
När du ökar farten, blir också bilens stoppsträcka mycket längre. Stoppsträckan delas in i reaktionssträcka och bromssträcka. Reaktionssträckan är den sträcka som du hinner åka under den sekund som det tar att reagera. Bromssträckan är den sträcka som bilen rullar från det att du trampar på bromspedalen tills bilen stannar.

Bältet viktigaste säkerhetsdetaljen
I Sverige är det lag på att använda bilbälte. Bilbältet är den absolut viktigaste säkerhetsdetaljen i bilen – både i framsätet och i baksätet. Om alla använde bälte skulle ungefär 50 liv sparas varje år i den svenska trafiken. Genom att använda bilbälte halveras risken att dödas eller skadas allvarligt vid en kollision.

Allvarliga skador redan vid låga hastigheter
Utan bälte på klarar du i bästa fall en krock i ungefär 7 kilometer i timmen, förutsatt att du är beredd på kollisionen och är tillräckligt stark för att kunna hålla i dig. Redan vid hastigheter under 50 kilometer i timmen slår du med stor kraft i ratten, vindrutan eller andra delar av bilen om du inte har bilbälte.

Passagerare är tunga vid en krock
Passagerarna i baksätet måste också ha bälte på sig. Den som inte har bälte på sig vid en kollision kastas framåt med en väldig kraft, som kan slå ihjäl den som sitter framför.

Krockkuddar är en del av bilens säkerhetssystem
Krockkuddar och bilbälte är tillsammans ett bra skyddssystem i bilen, och du måste alltid använda bilbältet för att krockkudden ska få rätt säkerhetseffekt. Den största risken vid en frontalkrock är att huvudet eller bröstet slår i bilens inredning, exempelvis ratten, instrumentbrädan, vindrutan eller främre sidostolparna. Genom att använda bilbältet minskar risken för skador betydligt. Med krockkudde minskar risken ytterligare.

Sidokrockkuddar inte farliga
I många bilar finns även krockkuddar på bilens insidor. Risken är liten att barn som sitter på rätt sätt i babyskydd eller baktåtvänd bilbarnstol ska ta skada av sidokudden.

Varningsmärke
Bilar med krockkudde på passagerarplats ska ha ett varningsmärke som tydligt varnar för att montera och använda en bilbarnstol på passagerarplatsen. Om märke saknas, finns sådana att få från bilens auktoriserade återförsäljare.
Källa: www.trafikverket.se

 

 

Våra viktigaste leverantörer

 

AD Bildelar

JF Autodelar AB

Däck365
Rekommenderad monteringsverkstad

Bythjul
Monteringsstation